Barona takas 16. diena

Ceļamies agri. Plkst. 7.00 Gatis ( Dzērve) kurš ir nakti nosēdējis apsargājot mūsu telšu nometni kopā ar citiem puišiem, paveic neiespējamo – visi laikā pieceļas un dodamies ceļā. Ak, jā. Rīta rosmes vietā notiek izšķirošais kora Taka mēģinājums, un koris iztur žūrijas vērtējumu un tiek pieņems lēmums – mēs uzstājamies Noslēguma koncertā Dundagā . URĀ!!!!
Braucam uz Talsiem.
Šodien minamies visai lēni, tā kā mūsu vidū ir dalībnieki, kuru ātrums ir ierobežots. Mēs nevienu uz ceļa neatstājam. It sevišķi, ja tā ir mūsu Baiba ( Palkavniece), neatkārtojamā un pašaizliedzīgā „Barona takas” labvēle.
Talsos īsa pusdienas pauze, intervija Talsu televīzijai un mēs jau braucam tālāk.
Nākamais pieturas punkts – pie Naura Mauriņa –cilvēka , kurš mūs visus, pateicoties tiešraidēm Latvijas Radio 2 ēterā, uzaicināja pie sevis uz konditorejas izstrādājumu baudīšanu viņa īpašumā. Tas, ko mēs ieraugām, pārsniedz mūsu sapņus un ieceras. Galds ir pilns ar visdažādākajiem izstrādājumiem - fantastiski garšīgiem sklandu raušiem, bulciņām, biezpienmaizēm un torte, kuru rotā uzraksts „Barona taka”
Tas ko Nauris stāsta par sevi un paveikto, liek aizdomāties…. Cik ļoti gan daudz var paveikt cilvēks, neskatoties uz ārējiem apstākļiem, ja viņu vada ticība un mērķis.
Nauris sācis savu biznesu kopā ar sievu, kad viņiem nebija ne darba, ne kādu uzkrājumu. Abi viņi ir konditori pēc profesijas. Pirmo savu produkciju uz veiklu stūmuši ar ratiņiem, jo nav bijusi pat mašīna. No pārpūles miguši pie krāsns, notirpušām rokām un kājām cēlušies un rāpojuši izslēgt krāsni, kad pīrāgiem ir draudēji sadegt….
Šobrīd firma „Belgrada 1” ir jau nopietns uzņēmums ar 3 veiklu tīkla punktiem Talsu rajonā. Nauris ir ārkārtīgi  sirsnīgs un kautrīgs cilvēks. Paldies viņam par jauko cienastu un īpaši paldies par šo stāstu. Daudziem tas lika aizdomāties, ka iespējams ir viss.
Nākamā mūsu pieturvieta Laumu dabas parks. Ejam Bišu taku. Skaista vieta, laiks atkal saulains un silts. Esam atpūtušies un uzzinājuši daudz ko jaunu par bitēm. Daudziem bija pārsteigums par šo kukainīšu īpašo un augstā līmenī organizēto sociālo struktūru.
Ne velti bites tautā dēvē par Dieva kumeļiem.
Braucam uz Dundagu.
Pie Dundagas robežas mūs sagaida policijas mašīna. Jāsaka, ka Dundaga vienmēr ir mūs sagaidījusi īpaši.
Visi dodamies uz pils pagalmu, kur mūs sagaida vietējā folkloras grupa un cienasts.
Ance ( Alanda) Pūliņa ir tas brīnišķīgais cilvēks, kurš katru gadu parūpējas par mūsu sagaidīšanu.
Līdz koncerta sākumam ir palikusi vien stunda un mēs skrienam, pareizāk sakot braucam uz estrādi, lai varētu kaut vienu reizi izmēģināt mūsu priekšnesumu. Tur jau mēģina Oranžais koris, bet mums izdodas izlūgties 10 minūtes īsam mēģinājumam. Viss notiek Mūsējie ir labā formā – nenomazgājušies, nesaķemmējušies, putekļainām sejām un tomēr smaidoši un azartiski.
Pēc mēģinājuma saprotam, ka laiks pārģērbties vairs nav – tāpēc labāk ejam un vēlreiz izmēģinām pils pagalmā. Pils tualetē noskalojam mutes un esam gatavi mūsu lielajam iznācienam.
Baiba Palkavniece un Armīns Ronis vada Noslēguma pasākumu. Cilvēki ir ap 2000 un nāk vēl klāt..
Svinīgās apsveikuma runas. Apbalvošana. Šogad Grand Prix , jeb Lielo balvu, kas patiesība nav nemaz liela – tie ir 100 lati un vairāk vērti kā simbolisks Barona portrets, tiek pasniegti Ēvai Jaunslavietei. Apsveicam!
Sudraba monētas ar Barona portretu saņem Aivars Grīnbergs par jauko dziedāšanu visos vakaros un Guna Mangusa par kokauglības dejas ieviešanu mūsu Barona takas laikā. Deja ir tik populāra, ka ceram tā iekaros visu Eiropu!
Mūsu uzstāšanās arī ir laba. Tā izraisa vispārēju jautrību. Un arī cieņu, jo ne jau katrs var nobraukt 1000 km un tad veļ uzstāties.
Balle iet pilnā sparā – uz skatuves uzstājas grupas „Jurkante” un „Roja”, kad mēs apēdam uzdāvināto Naura torti kopā ar Daugavpils kori un dodamies uz savu pirti un nakšņošanas vietu turpat Dundagas otrā pusē.
Dundaga, jācer, vēl ilgi atcerēsies šo brīnišķīgo un jauko pasākumu.
Paldies Latvijas Radio 2 komandai!
Uz tikšanos rītdien – Barona takas pēdējā dienā!

1 Comment to “Barona takas 16. diena”

  1. By Daina, 2009. gada 6. novembris @ 21.18

    Man nav izdevies piedalities šajos pasākumos,bet ceru ka nākošajā gadā ari būs šie pasākumi un tad es noteikti piedališos.

RSS barotne šī raksta komentāriem. TrackBack URI

Pievieno komentāru